Przetwory

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

21 sierpnia 2017

Dzisiaj zapraszam na sos. Sos idealny jak dla mnie na kanapki czy do makaronu. Taki pachnący papryką i pomidorkami, otwarty zimową porą słoik….Czy może być coś lepszego? Sos też można dodawać do kanapek, też świetnie pasuje do sera, mięs, pasztetów.

Sos paprykowo-pomidorowy ma lekko kwaskowo-słodką nutkę. Dla niektórych może być nawet zbyt słodki. Możecie regulować jego ostrość zwiększając ilość dodawanych papryczek chili czy też chili w proszku.

Ponieważ nie ukrywam, że ostatnio minimalizuję swoje nakłady pracy w kuchni, to zamiast bawić się w obieranie papryki, pomidorów, czy przecieranie ich przez sitko, wszystko wrzuciłam do blendera. Oczywiście obrane, umyte i rozdrobnione. Dopiero potem dusiłam taką masę. Plus taki, że taki sos robicie krócej, możecie go odparować do dowolnej, ulubionej przez Was konsystencji.

Jeśli ma to być sos z przeznaczeniem do makaronu, zrobiłabym go o lżejszej konsystencji. Jeśli zamierzacie używać go jako dodatek do wędlin, to warto by bardziej go zredukować. Ewentualnie część sosu odlać wcześniej do słoików, a część sosu, tą do kanapek jeszcze redukować i dopiero potem zapakować w słoiki.

Nie bawiłam się też w pasteryzowanie w tym roku. Po prostu, słoiki wyparzyłam, wlewałam do nich gorący sos i zakręcałam. Słoiki następnie odstawiałam do góry dnem.

Ilość cukru jest również zależna od Waszych upodobań. Nieraz trafia się na bardzo słodkie pomidory, szczególnie te z przydomowych lub naturalnych upraw. Wtedy nie walimy aż tyle cukru. Lepiej zacząć dodawać od 1/2 szklanki i ewentualnie dosypywać więcej o ile mamy taką potrzebę. Ja kupiłam teraz ekologiczne pomidory, które były mega słodkie i w sumie sos wyszedł też bardzo słodki.

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 garście świeżej bazylii
  • po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej, papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Paprykę oczyszczamy.
  • Pomidory, cebulę, paprykę, paprykę chili, czosnek, bazylię kroimy w mniejsze kawałki blendujemy na gładką masę.
  • Nie wyjmujemy pestek z papryki chili.
  • Przelewamy do garnka.
  • Dodajemy ocet, cukier, przyprawy.
  • Gotujemy ok 60 min lub do uzyskania wybranej konsystencji.
  • Jeśli trzeba, możemy dodać więcej cukru.
  • Przelewamy sos do wyparzonych słoików.
  • Odstawiamy dnem do góry.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *