Przetwory

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

21 sierpnia 2017

Dzisiaj zapraszam na sos. Sos idealny jak dla mnie na kanapki czy do makaronu. Taki pachnący papryką i pomidorkami, otwarty zimową porą słoik….Czy może być coś lepszego? Sos też można dodawać do kanapek, też świetnie pasuje do sera, mięs, pasztetów.

Sos paprykowo-pomidorowy ma lekko kwaskowo-słodką nutkę. Dla niektórych może być nawet zbyt słodki. Możecie regulować jego ostrość zwiększając ilość dodawanych papryczek chili czy też chili w proszku.

Ponieważ nie ukrywam, że ostatnio minimalizuję swoje nakłady pracy w kuchni, to zamiast bawić się w obieranie papryki, pomidorów, czy przecieranie ich przez sitko, wszystko wrzuciłam do blendera. Oczywiście obrane, umyte i rozdrobnione. Dopiero potem dusiłam taką masę. Plus taki, że taki sos robicie krócej, możecie go odparować do dowolnej, ulubionej przez Was konsystencji.

Jeśli ma to być sos z przeznaczeniem do makaronu, zrobiłabym go o lżejszej konsystencji. Jeśli zamierzacie używać go jako dodatek do wędlin, to warto by bardziej go zredukować. Ewentualnie część sosu odlać wcześniej do słoików, a część sosu, tą do kanapek jeszcze redukować i dopiero potem zapakować w słoiki.

Nie bawiłam się też w pasteryzowanie w tym roku. Po prostu, słoiki wyparzyłam, wlewałam do nich gorący sos i zakręcałam. Słoiki następnie odstawiałam do góry dnem.

Ilość cukru jest również zależna od Waszych upodobań. Nieraz trafia się na bardzo słodkie pomidory, szczególnie te z przydomowych lub naturalnych upraw. Wtedy nie walimy aż tyle cukru. Lepiej zacząć dodawać od 1/2 szklanki i ewentualnie dosypywać więcej o ile mamy taką potrzebę. Ja kupiłam teraz ekologiczne pomidory, które były mega słodkie i w sumie sos wyszedł też bardzo słodki.

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 garście świeżej bazylii
  • po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej, papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Paprykę oczyszczamy.
  • Pomidory, cebulę, paprykę, paprykę chili, czosnek, bazylię kroimy w mniejsze kawałki blendujemy na gładką masę.
  • Nie wyjmujemy pestek z papryki chili.
  • Przelewamy do garnka.
  • Dodajemy ocet, cukier, przyprawy.
  • Gotujemy ok 60 min lub do uzyskania wybranej konsystencji.
  • Jeśli trzeba, możemy dodać więcej cukru.
  • Przelewamy sos do wyparzonych słoików.
  • Odstawiamy dnem do góry.
https://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *