Przetwory

Klasyczna sałatka szwedzka z ogórków, do słoika

7 sierpnia 2018

Dzisiaj coś dla tych, co kochają ogórki, ale te w wersji klasycznej już się przejadły. Mnie czasem dopada leniuszek, a może braczek czasu i nie mam siły na robienie jakiejś jarzynki do obiadu. W takich chwilach wszelkie przetwory sprawdzą się idealnie. Otwieramy słoik, pachnie nam latem, przypominamy sobie jak to zbierałyśmy ogórki czy też inne owocki, albo targałyśmy je z targu. A potem szorowałyśmy i zamieniałyśmy w pyszne przetwory.

Taka sałatka z ogórków to świetny dodatek obiadowy do kasz, do mięska czy nawet na kanapki. Ogórków przyrządzonych w ten sposób, nie trzeba specjalnie przyprawiać, bo smakuje doskonale. U mnie już drugi rzut przetworów z tego przepisu.

A przepis pyszny, znaleziony w Kobiecie i Życiu. Mam zbierane latami wycinki z przepisami z różnych gazet, ale jakoś mam do nich mniejsze zaufanie niż do przepisów od znajomych czy z innych blogów. Tym razem było warto. Co prawda sałatka szwedzka wymaga ciut pracy, bo oprócz zalewy z octem,  musimy przygotować słoną zalewę, która nam zmiękczy ogórki.  Jednak nakład pracy wynagrodzi nam smak.

Ja dodałam ciut inne przyprawy niż z oryginalnego przepisu, ale trzymałam się proporcji zalewy.

Ogórki nadają się do jedzenia już po kilku dniach, no ale to przetwory, robione z przeznaczeniem zimowym 😉 Myślałby kto 😉

Do pasteryzacji używamy ulubionej przez siebie metody. Ja wstawiam słoiki do piekarnika w 130 stopniach na 30 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam słoiki jeszcze na 30 min. Słoiki wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.

Klasyczna sałatka szwedzka z ogórków, do słoika

Klasyczna sałatka szwedzka z ogórków, do słoika

Składniki

  • 2 kg ogórków
    1 sza zalewa
  • 9 szkl. wody
  • 1/2 szkl. soli kamiennej
    2. ga zalewa
  • 3 szkl. wody
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
    Do każdego słoika
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy i kurkumy.

Sposób przygotowania

  • Ogórki myjmy i kroimy w plasterki.
  • Składniki pierwszej zalewy zagotowujemy i ostudzamy.
  • Jak zalewa będzie letnia, zalewamy ogórki i pozostawiamy na godzinę.
  • Po godzinie ogórki odcedzamy.
  • Ogórki przekładamy do wyparzonych słoików, dodajemy po zestawie przypraw do każdego słoika.
  • Zagotowujemy składniki drugiej zalewy.
  • Zalewamy ogórki dość ciepłą zalewą.
  • Pasteryzujemy 10 min.
http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/klasyczna-salatka-szwedzka-z-ogorkow-do-sloika/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *