Przetwory

Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika

10 sierpnia 2018

Jak pisałam już nie raz chyba, moja sąsiadka jest właścicielką najlepszych pomidorów, jakie jadłam w życiu. W sezonie, czyli mniej więcej teraz, już któryś rok z rzędu biorę od niej pomidory. W tym roku pobiłam swój własny rekord i miałam do przetworzenia jakieś 30 jeśli nie więcej kilogramów pomidorów.

Wszystko dlatego, że wraz z mężem lubimy pomidory i doceniamy jeśli są dobre, ale lubimy też dobrze zjeść i wiedzieć co jemy. Dla mnie nie ma większej nagrody niż otwarty słoik przetworów i mój mąż mruczący, że tak dobrego dżemu to nie jadł. Ale lubimy nie tylko dżemy, bo wszelkie keczupy też. A taki sos pomidorowy, co prawda keczupem nie jest, ale ma dość uniwersalne zastosowanie. W wersji najprostszej, otwieramy słoik, podgrzewamy sosik gotując równolegle makaron i obiad mamy gotowy. Jeśli jeszcze mamy kawałek kiełbaski, to jesteśmy już w jedzeniowym niebie 😉

A przepis na sos cygański, z lekkimi moimi modyfikacjami, dostałam od sąsiadki.

Ja oczywiście sparzam i obieram pomidory przed poddaniem ich jakimkolwiek zabiegom. A ponieważ lubię widzieć delikatne kawałeczki papryki w sosiku, to nie blenduje sosu na idealnie gładką masę. Wy robicie oczywiście tak, jak lubicie, łącznie z dodatkiem przypraw. Część osób może chcieć dodać więcej soli, część więcej cukru o ile nie macie wystarczająco słodkich pomidorów.

Wybieramy dowolną metodę pasteryzacji.

[amd-zlrecipe-recipe:609]

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *