Boże Narodzenie | Ciasta drożdzowe | Pozostałe

Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa

18 grudnia 2015
Jump to recipe

wianuszek orzechowyDzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta.

Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym.

W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla.

Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię.  Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza.

orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *