Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa

wianuszek orzechowyDzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta.

Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym.

W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla.

Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię.  Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza.

orzechowe

Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym

Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym

Składniki

    Ciasto
  • 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 100 cukru
  • 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
    Nadzienie
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 125 ml gorącego mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 30 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • W miseczce rozkruszamy drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru.
  • Odstawiamy na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować.
  • Do pozostałęgo mleka dodajemy sól, otartą z cytryny skórkę i rum.
  • Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
  • Do masy żółtkowej dodajemy mleko ze skórką.
  • Mieszamy aż całość się rozpuści.
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Nadzienie
  • Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera.
  • Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem.
  • Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon.
  • Mieszamy łyżką.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji.
  • Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
  • Wykładamy nadzienie orzechowe.
  • Zawijamy w struclę.
  • Jeśli chcemy mieć oryginalną poticę, zawiniętą struclę układamy w okrąg i przekładamy do formy na babę z tzw. kominkiem.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia i na przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem.
  • Jeśli chcemy mieć wianek, struclę po długości tniemy na dwie części, zostawiając jeden koniec nieprzecięty.
  • Przeplatamy wzajemnie ze sobą warkocze strucli.
  • Oba końce strucli łączymy w kształt okręgu.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem smarujemy jajkiem.
  • Pieczemy ok 1h w 190 stopniach.
  • Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym i przykrywamy lnianą ściereczką do wystygnięcia. Możemy również polukrować.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/wianuszek-drozdzowy-z-nadzieniem-orzechowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany