Pyzy ziemniaczane

pyzy ziemniaczane  Jako, że jestem kluskowo-pierogowo-ziemniaczanym stworzeniem, to pyzy chcę czy nie muszę lubić 😉

Puszyste, mięciutkie kuleczki na bazie ziemniaków podawane z sosem lub skwarkami z cebulką. Dodawać śmietanę do pyz to jakaś profanacja 😉 A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie.

pyzy1Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd pochodze, pyzy kojarzą się tylko z kolorem szarym i wyraźną fakturą startych na tarce farfocelków ziemniaczanych.

pyzy

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Składniki

  • 500 gr ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki dowolnej innej mąki
  • sól

Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i przekładamy na sitko nad jakieś naczynie.
  • Starte ziemniaki dokładnie odciskamy.
  • Z naczynia spod sitka wyjujemy oddzielającą się skrobię.
  • Do obu typów ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Jeśli ciasto nie bardzo się klei, dodjemy 1-2 łyżki dowolnego rodzaju mąki - wszystko zależy od rodzaju użytych ziemniaków.
  • Formujemy pyzy i wrzucamy je na wrząca wodę.
  • Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia.
  • Podajemy z cebulką i skwarkami albo czym lubimy

Notatki

Ważne, aby do pyz wybrać odmianę ziemniaków mączystą czyli np .Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza

http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/pyzy-ziemniaczane/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany