Nalewki

Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole

27 czerwca 2016

nalewka z truskawek

Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, to w mojej kuchni słowo truskawka odmieniane jest na każdy możliwy sposób. Były i ciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego.

Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza, które poznałam dzięki Kukbukowi.

To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich pijemy, tak naprawdę również sami decydujemy o ich smaku i mocy.

nalewka3Jedni lubią mocniejsze, ja preferuję słabsze. Dodając przyprawy takie jak laski cynamonu czy wanilii, każdorazowy wyrób nalewkowy może być inny.

Możemy nalewki robić jednoowocowe lub wielo.. co kto lubi. U nas czeka na degustację nalewka z 18 owoców 😉

Butelka ze zdjęcia również ma ciekawą historię. Przyjechała z nami z San Marino. Wieźliśmy w niej pyszne wino na bazie rodzynek – łzy Chrystusa. Niesamowicie delikatne.

nalewka z truskawek2

A to wersja po spożyciu ;P

Mogę już powiedzieć również o smaku nalewki. Jest mocno truskawkowa, ale nie za słodka. Nie czuć również bardzo spirytusu, zmniejszyłabym może troszkę ilość liści bazylii na przyszłość. A tak… bardzo smaczna i mega truskawkowa w smaku i wyglądzie.

Zachęcam do własnych eksperymentów 😉

Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole

Nalewka truskawkowa – rosolio di fragole

Składniki

  • ½ l wody
  • 250 g cukru
  • 1 kg truskawek
  • ½ l spirytusu
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu ( u mnie 10 sztuk)
  • 10 listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  • Z cukru i wody gotujemy syrop.
  • Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Do dużego słoja wrzucamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki.
  • Dodajemy bazylię.
  • Dolewamy spirytus do syropu - nie odwrotnie.
  • Dodajemy do truskawek.
  • Nalewkę odstawiamy do naciągnięcia na 1-2 tyg.
  • Codziennie potrząsamy słojem.
  • Dwa dni przed końcem, dodajemy pieprz.
  • Zlewamy nalewkę przez gazę do butelek/karafek.
http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-truskawkowa-rosolio-di-fragole/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *