Pizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne.
Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami wychodzi.
Dodatki jak to w pizzy, rzecz gustu. Możecie dowolnie nimi tutaj żonglować, dostosowując pizze do swoich wymagań.
Jedyną wadą jest to, że „ciasto”, o ile nie macie mikrofalówki, robi się dość długo, bo wiąże się to z podgotowaniem kalafiora i potem poczekaniem na jego ostygnięcie. To nie tak jak w wypadku ciasta pszennego, wrzucenia składników na stolnicę czy do miski i zagniecenia wszystkiego w zwięzłe ciasto.
Co jeszcze kryje nasz spód? Oprócz kalafiora jest tu tylko jajko, serek kremowy naturalny i ser żółty. Oczywiście, możecie dodać ulubione przyprawy – ja polecam do ciasta na pizze zawsze dodawać zioła prowansalskie.
Jako sosu użyłam tutaj ajwaru, bo nie chciało mi się robić sosu pomidorowego, ale oczywiście prawdziwa pizza, to sos pomidorowy i możecie go wykonać według własnych upodobać, choć pizza z ajwarem wyszła przepyszna;)
Im grubszą warstwę ciasta zrobicie, tym spód będzie bardziej puszysty. Ciasto delikatnie podrasta w trakcie pieczenia. Ważne, żeby pamiętać o delikatnym nasmarowaniu olejem papieru do pieczenia, bo jak tego nie zrobimy, ciężko odkleić pizze od pergaminu.
Składniki
Ciasto
- 1 niewielka główka kalafiora
- 1 jajko
- 150 g sera żółtego, startego (u mnie gouda)
- 1/2 op. serka naturalnego, kremowego
- przyprawy
Góra
- kilka plastrów salami
- oliwki
- 150 gr sera żółtego, startego
- ajwar
- przyprawy
Instrukcje
Ciasto
- Kalafiora szatkujemy i wrzucamy na wrzątek.
- Gotujemy ok 8-10 min.
- Jeśli mamy mikrofalę, wrzucamy do niej kalafiora na 8 min.
- Odkładamy do ostygnięcia.
- W misce ubijamy jajko z serkiem kremowym.
- Dodajemy kalafior i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę.
- Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min)
Góra
- Blachę z ciastem wykładamy z pieca.
- Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym.
- Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami.
- Dodajemy przypraw.
- Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami.
Bardzo modny ten kalafior. Już drugi raz w tym tygodniu wpadam na podobny przepis i muszę przyznać, że ten podoba mi się dużo bardziej, pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin