Dodatki do dań głównych

Topinambur pieczony

15 lutego 2016

topinambur

Topinambur to zapomniane już warzywo, jednak bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzisiaj topinambur pieczony, podobnie zrobiony do pieczonych ziemniaczków. I właśnie ziemniaki topinambur doskonale jest w stanie zastąpić.

Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie. W środku mięciutki, na zewnątrz chrupiący. Naprawdę doskonały w smaku. Jeśli wahacie się, to przeczytajcie o jego właściwościach.

Topinambur to tak naprawdę słonecznik bulwiasty, znany w Europie od XVII w.  Jego inne nazwy to karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Jest to bogate źródło inuliny, przekształcającej się w cukier prosty, dobrze dobry dla diabetyków. Inulina pomaga w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. To również bogate źródło żelaza czy potasu. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu, jest więc polecany osobom na diecie.

W Polce spotyka się dwie odmiany topinamburu Albik – podobny nieco do chrzanu o wydłużonych , jasnych bulwach oraz Rubik – ta odmiana ma lekko fioletowy odcień i nieregularne, owalne bulwy ( z tej odmiany korzystałam w tym przepisie).

Ten przepis jest świetny, jeśli nie macie zaufania co może Was spotkać z tym warzywem. Nie wymaga dużo pracy a topinambur nawet wielokrotnie odgrzewany smakuje doskonale.

Topinambur pieczony

Topinambur pieczony

Składniki

  • 500 gr topinamburu
  • 1/5 kubka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kminek
  • świeży rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

  • Topinambur obieramy i kroimy w niewielkie kawałki.
  • Wykładamy na blachę do pieczenia na papier.
  • W kubku mieszamy składniki sosu - oliwę, przyprawy i rozgnieciony czosnek
  • Smarujemy lub spryskujemy mieszanką topinambur.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 min - 1 h.
  • Powinien być lekko złoty.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/topinambur-pieczony/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *