Pasta z bobu

Sezon na bób w pełnym rozkwicie. Warto korzystać z tego i przyrządzać bób na różne sposoby. Co prawda na blogu ostatnio mniej wpisów, a to z różnych przyczyn, nie oznacza to jednak, że opuściłam kuchnię 😉 Chociaż tak, opuściłam na kilka dni bo mieliśmy cyklinowanie i nawet musiałam wyprowadzić się do rodziców na 2 dni. Co pozostawało zrobić? Przejść na żywienie zbiorowe z pobliskiego baru mlecznego. Jedzenie całkiem zacne. Może bez ochów i achów, ale całkiem zjadliwe 😉

No dobrze, ale powróćmy do naszego bohatera, czyli bobu. U nas tym razem pasta z bobu, żeby było nieco inaczej. Fajna, wyrazista w smaku. Dobrze komponuje się z chlebem białym i ciemnym.

Ja dodałam do środka koperek, ale równie smaczna jest z kolendrą. Zresztą, jeśli zrobicie jej za dużo, wystarczy dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z niej smaczne kotleciki/placuszki bobowe a może bobczane 😉

Możemy też nadać jej lekko hummusowego smaku, dodając tahini.

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Składniki

  • 300 g bobu
  • 3 gałązki koperku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, kumin

Sposób przygotowania

  • Bób wrzucamy na osolony i lekko pocukrzony wrzątek i gotujemy 5-7 min.
  • Przelewamy zimną wodą.
  • Bób obieramy ze skórek.
  • Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle.
  • Do bobu dodajemy oliwę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, kumin i cebulkę oraz sok z połowy cytryny
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Jeśli pasta jest za gęsta możemy dolać ciut wody.
  • Ja lubię skropić wierzch pasty kilkoma kroplami oliwy.
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-z-bobu/

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany