Sernik na zimno z mascarpone i kremówką

sernik na zimno

Kiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców.

Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone i kremówki. Im więcej dodacie ich do masy, tym będzie lżejsza.

Na wierzch możecie użyć dowolną galaretkę i owoce. Tym razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem.

Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie.  Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe 😉

Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki.

sernik2

Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko znikają… ale to wiadomo. A drugą wadą jest konieczność przechowywania ich w lodówce, w której wiecznie nie mam miejsca. Ale na sernik na zimno, jakoś je wygospodarowuję 😉

Sernik na zimno z mascarpone

Sernik na zimno z mascarpone

Składniki

    Spód
  • 100 gr rozpuszczonego masła
  • 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych
    Masa
  • 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy)
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • owoce sezonowe (truskawki, maliny itp)

Sposób przygotowania

  • Herbatniki przesypujemy do torebki.
  • Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce.
  • Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem.
  • Masą wyklejamy spód tortownicy.
    Masa serowa
  • Mleko podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe.
  • Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.
  • W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną.
  • Dodajemy mascarpone.
  • Ubijamy.
  • Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki.
  • Na wierzchu układamy owoce.
  • Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody.
  • Jak galaretka zacznie nam tężeć, przekładamy ją na sernik.
  • Pozostawiamy w lodówce do stężenia całości.

Notatki

ciasto najlepiej smakuje na kolejny dzień.

http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-zimno-mascarpone/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

  1. poz 9 w przygotowaniu masy serowej,tutaj występuje mleko w proszku ,którego nie ma w składnikach przepisu,byłabym wdzięczna za informację bo mam ogromną ochotę zrobić ten sernik na sobotę pozdrawiam serdecznie pyrcina

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany