Ciasta z kremem | Ciastka

Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz

1 lutego 2017

Dzisiaj zapraszam na rurki z kremem według przepisu Ewy Wachowicz. Panią Ewę dobrze się ogląda, chociaż przyznam, że robię to bardzo rzadko. Dobrze również się ją słucha – porankami w Radiu Kraków. Czasem te krótkie audycje faktycznie motywują do zrobienia czegoś twórczego do jedzenia 😉  Co ważne, to przepisy p. Ewy są z polskich produktów, więc nie musimy się wysilać z zakupami, dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze.

Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche.

A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy ani zbytnio gdzie ich kupować. Teraz, w zasadzie to wolę zrobić je w domu, według zasady „wiem co jem”, niż kupować w cukierni.

To mój pierwszy raz kiedy robiłam jakiekolwiek rurki, więc też nie bardzo wiedziałam jak obchodzić się z fikuśnymi poniekąd foremkami do ich nawijania. Faktycznie, klucz, to zsuwać rurki z tulejek, póki są gorące. Jak ostygną, będą się nam bardzo kruszyć. A tak, jeśli dobrze natłuścimy foremki i równo ułożymy na nich ciasto tak, aby po upieczeniu nie nachodziło na górną krawędź, nie powinniśmy mieć problemu z wyjęciem rurek.

Rurki możemy nadziewać kremem budyniowym, budyniem, śmietaną ( p. Ewa radzi wspomóc ją mlekiem w proszku) a nawet marmoladą. Ja nadziewam rurki na bieżąco, inaczej krem/śmietana/marmolada spowodują nasiąkanie ścianek rurki i zrobienie się takiej niefajnej ciapy. Swoją drogą, to muszę faktycznie spróbować patentu z dodatkiem mleka w proszku, które swoją drogą uwielbiam, do śmietany.

Nie podaję specjalnie ilości cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem.

W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale  zawsze… 😉

Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych.

Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz

Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2½ szklanki - mąki
  • 250 g - masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - kwaśnej śmietany
    Bita śmietana
  • 1 duży kubek śmietanki 30
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkować, pociąć na długie pasy i nawijać na natłuszczone foremki.
  • Piec w temperaturze ok. 240 stopni na złoto.
  • Zdejmować z foremek, póki są gorące.
    Śmietana
  • Ubić śmietanę.
  • Dodać ilość cukru, aby śmietana była taka jaką lubimy
  • Nadziewamy rurki śmietaną.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/rurki-kremembita-smietana-ewy-wachowicz/

 

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *