Ciasta z owocami | Inne

Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser

31 sierpnia 2017
Jump to recipe

W sumie ostatnio mało piekę. Może to wysoka ciąża, może cukrzyca ciążowa, a może brak lodówki. W każdym razie czasem miło zjeść małe co nieco. A żeby nie było wyrzutów sumienia, to warto, żeby było w miarę zdrowe.  Tak narodził się pomysł na ten deser.

Nie jest to typowe ciasto, nie ukroicie tutaj ładnego, zgrabnego kawałka. Możecie je piec w większej foremce i potem łyżką nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali tego przysmaku, to i tak będzie rewelacyjne.

Muszę zgłębić, czym różni się zachodni cobler od crumble czy w końcu od naszej staropolskiej kruszonki 😉 Ja bym nie nazwała tego deseru owocami pod kruszonką, bo konsystencją górna warstwa nie jest klasyczną kruszonką.  Nie trzyma zwartej formy kruszonkowych farfocelków a jest raczej sypka, co bynajmniej nie ujmuje jej ani wizualnie ani tym bardziej smakowo.

Co ważne, to do deseru możecie użyć dowolnych owoców. U mnie tym razem brzoskwinie i nektarynki. Jedyna uwaga, owoce powinny być bardzo dojrzałe. Podczas pieczenia uwolnią sok, który dodatkowo zwiąże nam górną warstwę i doda potrawie smaczku. Ta sztuka nie uda się, w przypadku niedojrzałych owoców. Oczywiście deser będzie dobry, jednak nie aż tak rozpływający się w ustach.

Polecam wszystkim dbającym o linię. Nie ma tutaj mąki pszennej, jest mała ilość tłuszczu czy cukru, za to mamy same pyszności – orzechy, mąkę migdałową, kokosową, cukier kokosowy oraz olej kokosowy.

Wiecie, co jeszcze w tym daniu jest idealne? Nie wymaga nakładu pracy. Przygotuje je nawet dziecko. Owoce wystarczy pokroić a składniki „kruszonki” przemieszać i macie pyszny deser.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *