Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

28 kwietnia 2016

ciasto drożdżowe z rabarbaremRabarbar to po nowalijkach zwiastun wiosny. Tyle jest przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, że nie wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno.

Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką.

Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek.

Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową.

Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej 🙂

Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych a cukier zastąpić cukrem brązowym.

Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie.

Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Mąką w rabarbarze jak i posmarowaniem ciasta jajkiem zapobiegnie  ewentualnemu zakalcowi, bo rabarbar puszcza w trakcie pieczenia sok.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki

    Ciasto
  • 1 kg rabarbaru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kruszonka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mleko lekko podgrzewamy.
  • Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
  • Odstawiamy na 20 min aż drożdże ruszą.
  • Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Na sam koniec dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm.
  • Mieszamy z mąką ziemniaczaną
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami.
  • Placek smarujemy jajkiem.
  • Na placek wyjmujemy rabarbar.
    Kruszonka
  • Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców.
  • Kruszymy kruszonkę lub posypujemy nią ciasto.
  • Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/ciasto-drozdzowe-rabarbarem/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *