Bez pieczenia | Ciasta z kremem

Mini tiramisu

1 października 2015
Jump to recipe

tiramisu

Tiramisu to deser, który szturmem zdobył moje serce i podniebienie. Pyszny deser a do tego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Przepisów na „prawdziwe włoskie tiramisu” jest kilkanaście jak nie więcej. Ważne, aby wybrać taki, który nam smakuje.

W tym przepisie znajdziecie śmietanę kremówkę, dzięki której krem nie jest tak ciężki. Amaretto, które dodajemy do kawy w której nasączamy biszkopty, delikatnie podkręca smak całego deseru.

To bez czego prawdziwe tramisu się nie obejdzie, to podłużne biszkopty tzw. ladyfingers. W marketach możemy kupić tego typu ciastka, dedykowane specjalnie do wykonania tiramisu.

Te konkretne tiramisu było przygotowywane na imprezę plenerową w jednorazowych plastikowych szklaneczkach, do których nie udało mi się pokruszyć idealnie biszkoptów, a więc wyglądają one nieco koślawo. Za to po kilku godzinach, kiedy biszkopty nieco przesiąkły i kawą i masą, wszystko wyglądało rewelacyjnie. Jest to doskonały przepis na zachwycenie gości właśnie na tego typu przyjęciach.

tiramisu

Only registered users can comment.

  1. Hej! Mam pytanie ile porcji takich mini deserów wychodzi z podanej ilości składników? Jeszcze powinnam zdjąć jaka była pojemność tych pojemników : )
    jako żółtodziób szykuję słodki stół na własne wesele i nie wiem ile czego kupić : o
    Proszę pomóż! : )

    1. To były szklaneczki-kieliszki po 0,2 l z tego co pamiętam. Wyszło około 25 sztuk. Jakby Ci coś brakło, to dawaj grubszą warstwę ciastek;) I ogólnie nie przejmuj się, domowe zawsze lepsze niż kupne a ten deser jest bajecznie prosty i smaczny. No i wszystkiego najlepszego z okazji ślubu i dużo szczęścia i pomyślności na nowej drodze;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *