Bez pieczenia | Ciasta z kremem

Mini tiramisu

1 października 2015

tiramisu

Tiramisu to deser, który szturmem zdobył moje serce i podniebienie. Pyszny deser a do tego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Przepisów na „prawdziwe włoskie tiramisu” jest kilkanaście jak nie więcej. Ważne, aby wybrać taki, który nam smakuje.

W tym przepisie znajdziecie śmietanę kremówkę, dzięki której krem nie jest tak ciężki.

To bez czego prawdziwe tramisu się nie obejdzie, to podłużne biszkopty tzw. ladyfingers. W marketach możemy kupić tego typu ciastka, dedykowane specjalnie do wykonania tiramisu.

Te konkretne tiramisu było przygotowywane na imprezę plenerową w jednorazowych plastikowych szklaneczkach, do których nie udało mi się pokruszyć idealnie biszkoptów, a więc wyglądają one nieco koślawo. Za to po kilku godzinach, kiedy biszkopty nieco przesiąkły i kawą i masą, wszystko wyglądało rewelacyjnie. Jest to doskonały przepis na zachwycenie gości właśnie na tego typu przyjęciach.

Mini tiramisu

Mini tiramisu

Składniki

  • 4 żółtka
  • 1/4 szkl cukru
  • 500 gr serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej czarnej kawy
  • 4 łyżki oryginalnego amaretto (mocniejsze niż sprzedawane w Polsce)

Sposób przygotowania

  • W misce ubijamy kremówkę.
  • W drugim naczyniu ubijamy cukier z zółtkami na puszysta masę.
  • Łączymy śmietankę z masą jajeczną.
  • Do naszej masy dodajemy po łyżcze mascarpone, cały czas ubijając.
  • Powinien wyjść nam dość gęsty krem.
  • W pucharkach lub blaszce układamy biszkopty zanurzone przez chwilę w kawie.
  • Wykładamy porcję masy, posypujemy kakao.
  • Na to znów biszkopty zanurzone w kawie.
  • Na to masa i posypujemy kakao.
  • itd. do wykończenia masy.
  • Uwaga, na górze posypujemy kakao dopiero tuż przed podaniem
  • Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/mini-tiramisu/

tiramisu

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *