Bez pieczenia | Ciasta z kremem

Mini tiramisu

1 października 2015

tiramisu

Tiramisu to deser, który szturmem zdobył moje serce i podniebienie. Pyszny deser a do tego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Przepisów na „prawdziwe włoskie tiramisu” jest kilkanaście jak nie więcej. Ważne, aby wybrać taki, który nam smakuje.

W tym przepisie znajdziecie śmietanę kremówkę, dzięki której krem nie jest tak ciężki. Amaretto, które dodajemy do kawy w której nasączamy biszkopty, delikatnie podkręca smak całego deseru.

To bez czego prawdziwe tramisu się nie obejdzie, to podłużne biszkopty tzw. ladyfingers. W marketach możemy kupić tego typu ciastka, dedykowane specjalnie do wykonania tiramisu.

Te konkretne tiramisu było przygotowywane na imprezę plenerową w jednorazowych plastikowych szklaneczkach, do których nie udało mi się pokruszyć idealnie biszkoptów, a więc wyglądają one nieco koślawo. Za to po kilku godzinach, kiedy biszkopty nieco przesiąkły i kawą i masą, wszystko wyglądało rewelacyjnie. Jest to doskonały przepis na zachwycenie gości właśnie na tego typu przyjęciach.

[amd-zlrecipe-recipe:130]

tiramisu

Only registered users can comment.

  1. Hej! Mam pytanie ile porcji takich mini deserów wychodzi z podanej ilości składników? Jeszcze powinnam zdjąć jaka była pojemność tych pojemników : )
    jako żółtodziób szykuję słodki stół na własne wesele i nie wiem ile czego kupić : o
    Proszę pomóż! : )

    1. To były szklaneczki-kieliszki po 0,2 l z tego co pamiętam. Wyszło około 25 sztuk. Jakby Ci coś brakło, to dawaj grubszą warstwę ciastek;) I ogólnie nie przejmuj się, domowe zawsze lepsze niż kupne a ten deser jest bajecznie prosty i smaczny. No i wszystkiego najlepszego z okazji ślubu i dużo szczęścia i pomyślności na nowej drodze;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *