Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Ucierany placek ze śliwkami

22 września 2016

Dzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki 😉

Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis.

ciasto ze śliwkami

Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem.

Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór.

W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli decydujecie się na olej, pamiętajcie aby dodawać go wolno, bo w przeciwnym razie, grozi nam zwarzenie ciasta.

A tego typu ciacha, nieodmiennie kojarzą mi się z jakimiś rodzinnymi spotkaniami czy też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii 😉

Ucierany placek ze śliwkami

Ucierany placek ze śliwkami

Składniki

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 0,5 - 0,75 kg śliwek

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
  • Dodajemy esencję waniliową.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy.
  • Dodajemy partiami, miksujemy.
  • Dodajemy śmietanę.
  • Mieszamy.
  • Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie ręcznie.
  • Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.
  • Na górę kładziemy śliwki, środkiem do góry.
  • Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ucierany-placek-ze-sliwkami/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *