Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Ucierany placek ze śliwkami

22 września 2016

Dzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki 😉

Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis.

ciasto ze śliwkami

Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem.

Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór.

W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli decydujecie się na olej, pamiętajcie aby dodawać go wolno, bo w przeciwnym razie, grozi nam zwarzenie ciasta.

A tego typu ciacha, nieodmiennie kojarzą mi się z jakimiś rodzinnymi spotkaniami czy też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *