Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Proste ciasto drożdżowe z owocami

12 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z owocami

Kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku.

Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze wyrasta  w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki.

ciasto drożdżowe z owocami lasu

Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający się z owoców sok, nie wpływa również na problemy z wyrastaniem ciasta.

My uwielbiamy to ciasto jeść z zimnym mlekiem, ale sprawdzi się również jako doskonałe ciacho do kawy.

drozdzowe2

Proste ciasto drożdżowe z owocami

Proste ciasto drożdżowe z owocami

Składniki

  • 500 g dowolnych owoców
    Ciasto
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. cukru +1 łyżeczka
  • 1/4 szkl. mleka
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Kruszonka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
    Kruszonka

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże.
  • Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier, rozczyn i na koniec tłuszcz.
  • Wyrabiamy ciasto ok 5 min.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
  • Blaszkę smarujemy tłuszczem.
  • Wałkujemy ciasto i wyklejamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
  • Wykładamy na wierzch owoce.
  • Robimy kruszonkę, w palcach rozrabiając składniki na małe grudki.
  • Posypujemy nimi ciasto.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/proste-ciasto-drozdzowe-owocami/

 

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *