Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Proste ciasto drożdżowe z owocami

12 sierpnia 2016
Jump to recipe

Ciasto drożdżowe z owocami

Kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku.

Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze wyrasta  w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki.

ciasto drożdżowe z owocami lasu

Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający się z owoców sok, nie wpływa również na problemy z wyrastaniem ciasta.

My uwielbiamy to ciasto jeść z zimnym mlekiem, ale sprawdzi się również jako doskonałe ciacho do kawy.

drozdzowe2

 

Zapisz

Only registered users can comment.

    1. Talerzyk – pamiątka z wakacji, z wiadomego miejsca 😉 A ciasto pyszne, warto zrobić, bo znika błyskawicznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *