Ciasta drożdzowe | Ciasta z owocami

Proste ciasto drożdżowe z owocami

12 sierpnia 2016

Ciasto drożdżowe z owocami

Kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku.

Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze wyrasta  w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki.

ciasto drożdżowe z owocami lasu

Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający się z owoców sok, nie wpływa również na problemy z wyrastaniem ciasta.

My uwielbiamy to ciasto jeść z zimnym mlekiem, ale sprawdzi się również jako doskonałe ciacho do kawy.

drozdzowe2

Proste ciasto drożdżowe z owocami

Proste ciasto drożdżowe z owocami

Składniki

  • 500 g dowolnych owoców
    Ciasto
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. cukru +1 łyżeczka
  • 1/4 szkl. mleka
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Kruszonka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
    Kruszonka

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże.
  • Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier, rozczyn i na koniec tłuszcz.
  • Wyrabiamy ciasto ok 5 min.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
  • Blaszkę smarujemy tłuszczem.
  • Wałkujemy ciasto i wyklejamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
  • Wykładamy na wierzch owoce.
  • Robimy kruszonkę, w palcach rozrabiając składniki na małe grudki.
  • Posypujemy nimi ciasto.
  • Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/proste-ciasto-drozdzowe-owocami/

 

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *