Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

jagodzianki22

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej.

W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień.

Oczywiście, drożdżówki możecie polukrować, jeśli takie właśnie lubicie, ale ja preferuje jednak wersję z kruszonką. Bułeczki są pyszne nawet drugiego dnia, o ile przetrwają w Waszych kuchniach tak długo.

jagodzianki4

My jemy je jeszcze nawet ciepłe (co za grzech ;).

Jagodzianki kojarzą mi się nieodłącznie z wakacjami. Często jagody zbieraliśmy w lesie, w drodze do babci zamieszkałej w Ostrowcu. Niestety, z tego co pamiętam, babcia nie piekła jagodzianek, za to kupowaliśmy na miejscu całkiem smaczne bułeczki z jagodami. Z czym jeszcze kojarzą się jagodzianki? Z granatowymi zębami i brudnymi rękami. Pokażcie mi kogoś, kto po zjedzeniu jagodzianek ma piękne, białe zęby. A dzieci  mają to do siebie, że lubią się pobrudzić nawet tym, co nie brudzi, o jagodach nie wspomnę.

jagodzianki5

Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagód, jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku.

W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki.

Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami.

jagodzianki2

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

Składniki

    Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania bułeczek
    Nadzienie
  • 300-400 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe ale nie gorące
  • Dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.
  • Zostawiam do wyrośnięcia ( 10-15 min).
  • Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, cukier i masło.
  • Zagniatamy ciasto
  • Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia.
    Farsz
  • Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia.
  • Dodajemy cukier i mąkę.
    Kruszonka
  • Składniki palcami zarabiamy na okruchy.
  • Ciasto dzielimy na porcje, do każdej porcji wkładamy farsz.
  • Zalepiamy.
  • Odkładamy do napuszenia na ok 20 min.
  • Smarujemy jajkiem.
  • Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-buleczki-drozdzowe-jagodami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany