Ciasto drożdżowe z rabarbarem

ciasto drożdżowe z rabarbaremRabarbar to po nowalijkach zwiastun wiosny. Tyle jest przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, że nie wiadomo od czego zacząć. Czy będzie to ciasto drożdżowe z rabarbarem, tarta, a może biszkopt? Ciężko się zdecydować. Oczy by chciały skosztować po kawałku każdego rodzaju, a tu trzeba zdecydować się na jedno.

Padło u nas na klasykę, czyli placek drożdżowy z kruszonką.

Lubię bardzo rabarbar za jego kwaskowość. Uwielbiam ciasta rabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek.

Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową.

Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej 🙂

Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych a cukier zastąpić cukrem brązowym.

Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie.

Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Mąką w rabarbarze jak i posmarowaniem ciasta jajkiem zapobiegnie  ewentualnemu zakalcowi, bo rabarbar puszcza w trakcie pieczenia sok.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki

    Ciasto
  • 1 kg rabarbaru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 100g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kruszonka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Mleko lekko podgrzewamy.
  • Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
  • Odstawiamy na 20 min aż drożdże ruszą.
  • Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Na sam koniec dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm.
  • Mieszamy z mąką ziemniaczaną
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami.
  • Placek smarujemy jajkiem.
  • Na placek wyjmujemy rabarbar.
    Kruszonka
  • Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców.
  • Kruszymy kruszonkę lub posypujemy nią ciasto.
  • Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/ciasto-drozdzowe-rabarbarem/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany