Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam na bardzo proste ciacho, które większość osób może znać z dzieciństwa. No dobra, większość moich rówieśników, bo jeśli dorastałaś w epoce kinder bueno, to raczej o ciastach dzieciństwa nie pogadamy 😉

Ciasto jest banalnie proste do zrobienia. Co tam, robi się praktycznie samo, bo nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Gotujemy kaszę wraz z dodatkami, herbatniki posłużą nam za spód… wszystko praktycznie gotowe 😉 Kaszy w ogóle w cieście nie czuć, także nawet małe kaszowe niejadki, nie obmawiają zwykle tego deseru.

Nam pozostaje wyłożyć składowe części na blaszkę w odpowiedniej kolejności i poczekać na przegryzienie się smaków.

Powiem Wam szczerze, że u mnie w domu nie jadało się kaszaka. Nie znaliśmy go w ogóle. Jeśli już to jakieś przekładane ciasta bazujące na miodzie z kremem z kaszy. Fajnie jest dzielić się wrażeniami/wspomnieniami o dziecięcych smakach ze znajomymi. To dobra okazja nie tylko do sentymentalnych wspomnień (piszę tutaj jak 60 – latka ;), ale odświeżenia czy też poznania takich klasycznych przepisów z innych domów.

W zależności od Waszych preferencji, możecie zrobić kaszak jedno-lub dwukolorowy. Ja każdą warstwę przełożyłam herbatnikami, z różnych opakowań i tak spód i wierzch zrobiły nam herbatniki maślane. Środek za to, herbatniki czekoladowe. I tutaj mąż poznał moją dobrą naturę i kreatywność, bo odnalazłam w czeluściach szafki zapomniane przez nas opakowanie herbatników i maż nie musiał biec do sklepu.

A….. jeszcze coś, co jak powiedział mąż, zrobiło ciasto ( TA rzecz u niego robi wszystkie ciasta, więc nie przejmujcie się tym). To domowy dżem, a właściwie galaretka z porzeczek 😉 Doskonale podkręciła tutaj smak, dodając kwaskowatości. Możecie ją dodać, możecie pominąć. I tak ciasto w wersji podstawowej jest wystarczająco dobre 😉

Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Składniki

    Ciasto
  • 1 l mleka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • herbatniki (ok 400 g)
  • mały słoik domowych kwaskowych konfitur
    Polewa
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • siekane orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania

  • Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy.
  • Masę dzielimy na dwie części.
  • Do jednej dodajemy kakao. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki mleka.
  • Na dno blaszki wykładamy herbatniki.
  • Na to wykładamy białą masę.
  • Smarujemy domową galaretką/dżemem, przykrywamy warstwą herbatników.
  • Na całość wykładamy masę kakaową.
  • Kładziemy warstwę herbatników.
  • Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami.
  • Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany