Dania bezmięsne | Dania z kaszą | Fit

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami

12 lutego 2018

Pan Mąż ostatnio zmienił pracę a ja nie wiedziałam, czy będzie w kuchni miał możliwość podgrzania domowego jedzonka, czy też muszę dawać mu coś, zdatnego do jedzenia na zimno. Kanapki nosił przez pierwsze dwa dni. Ale ma gotującą żonę, więc trzeba było stanąć na wysokości zadania i przygotować jakieś sensowne danie.

Padło na kaszę. Bo sycąca. Bo lubimy kaszę. Bo mało z nią roboty, a przy naszej Zosi, czasu niestety brak na wszystko. No i kasza, rzecz zdrowa 😉 Wymyśliłam sobie zatem danie z kasza jaglaną. Ponieważ z wyjazdu z Rzeszowa mieliśmy jeszcze pyszne oliwki z dodatkiem papryczki, wiedziałam, że nie ma co czekać z ich konsumpcją i trafią do kaszy. Jeszcze rzut oka na lodówkę, z czeluści której wyłowiłam napoczęty słoik z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i ogórasa.

Ostatnio kasza jaglana podeszła mi tak, że mogę ją wcinać prosto po ugotowaniu. Samą 😉 A jeśli kaszę ugotujemy w mleku to już po prostu rozpusta. Taka kasza jaglana na mleku świetna będzie do wszelkiego rodzaju deserów czy „serników”. Świetna też z bakaliami i dodatkiem prażonego jabłka.

Dużo osób twierdzi, że nie lubi kaszy jaglanej. I ja z dzieciństwa pamiętam żółtą breję, do której po prostu nie zamierzałam się zbliżać 😉 Taką kaszę jadała u nas tylko mama. Ale wiecie co, wydaje mi się, że wszystkie te kaszowe obiekcje biorą się z nieumiejętnego przygotowania kaszy.  Kaszę jaglaną należy przelać kilka razy gorącą wodą. Można również podprażyć w garnku, ale ja z moim roztargnieniem tak załatwiłam naprawdę solidny garnek i jednak zostanę przy przelewaniu kaszy wodą 😉 Dzięki takiemu prostemu zabiegowi, kaszę pozbawiamy charakterystycznej goryczki. A potem to już tylko od nas zależy, jak kaszę przyrządzimy. Kasza nie musi być jedynie smętnym dodatkiem do mięsa. Może być daniem głównym i świetnie się w tej roli sprawdza.

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki

  • 1/2 ogórka
  • 6 połówek suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy spod nich
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść oliwek
  • pestki dyni
  • feta, natka, cebula (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją, tak aby mieć ok. 1 szklanki po ugotowaniu.
  • Ogórka kroimy w kostkę.
  • Jeśli jemy w domu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę.
  • Pomidory kroimy w paseczki a oliwki w plasterki.
  • Pestki dyni jeśli nie były z pomidorami to podprażamy na suchej patelni.
  • Kaszę doprawiamy, dodajemy kilka łyżek oliwy spod pomidorów i mieszamy z dodatkami.
  • Posypujemy na koniec fetą i natką jeśli lubimy i pestkami dyni.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-z-suszonymi-pomidorami-i-oliwkami/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *