Dania mięsne | Do chleba

Soczysty schab pieczony z cebulką i jabłkami

30 listopada 2015

schab z cebulką i jabłkiemMięciutki, pachnący schab. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim jest delikatny i wilgotny a nie suchy i wiórowaty. W dodatku naprawdę prosty do zrobienia i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę.

Może być jedzony jako wędlina na kanapkę, jak również jako danie obiadowe.  Dodatek cebulki i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak.

Mięso niesamowicie pachnie podczas pieczenia. Zdrowy zamiennik kupnych wędlin.

Schab pieczony z cebulką i jabłkami

Schab pieczony z cebulką i jabłkami

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 cebule
  • 2 jabłka
  • przyprawy: majeranek, czosnek, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowanslaskie, kminek
  • 2+ 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Mięso opłukujemy, wycieramy.
  • Nacieramy przyprawami i zostawiamy w lodówce na ok 6- 8 h (owijamy folią spożywczą)
  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy schab z każdej ze stron.
  • Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste.
  • Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w krążki a jabłką w ósemki lub szesnastki.
  • Mięso obkładamy z każdej strony cebulką i jabłkami.
  • Na wierzch kładziemy 2 łyżki masła.
  • Przykrywamy i pieczemy ok. godziny, co jakiś czas podnosząc pokrywkę naczynia i polewając mięso wytopionym sosem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/schab-pieczony-z-cebulka-i-jablkami/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *