Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

kurczak w sosie pomidorowym Dzisiaj coś na szybki obiad. Pyszny kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie niezwykle sycące i szybkie do przygotowania.

Idealne do zabrania w pojemnik do pracy.

Ja użyłam do wykonania dania pomidorów śliwkowych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidory. Z pewnością danie robione w lato, będzie smakować zdecydowanie lepiej i głębiej. Dodane do sosu masło nadaje sosikowi delikatnego smaku i odpowiednią konsystencję.

Filet z kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą 😉

Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką.

kurczak1

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Składniki

  • Podwójna średnia pierś z kurczaka
  • Garść bazylii
  • 4 pomidory
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 4 +2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
  • W tym czasie pierś dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami.
  • Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oliwy.
  • Smażymy kurczaka na złoty kolor.
  • Zdejmujemy kurczaka.
  • Cebulę obieramy i kroimy.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulkę.
  • Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy na oliwę, gdzie smażyliśmy kurczaka.
  • dusimy ok 5 min, aż zaczną puszczać sok.
  • Dodajemy cebulkę, masło, wyciśnięty czosnek i bazylię.
  • Dorzucamy mięso i dusimy ok 10 min.
  • Podajemy z ryżem/makaronem
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-w-sosie-pomidorowo-bazyliowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany