Dania bezmięsne | Fit | Inne

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

10 czerwca 2016
Jump to recipe

chia pudding truskawkowy

Sezon na truskawki w pełni. U nas tym razem pudding. Idealny jako deser, przekąska czy kolacja. Pyszny pudding truskawkowo-rabarbarowy z szałwią hiszpańską (chia).

Uwielbiamy wszystko co zawiera nasionka chia. To nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy dodatek do naszej codziennej diety.

Co takiego niespotykanego jest w szałwii hiszpańskiej? To doskonałe źródło kwasów omega-3. Nasiona chia zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki. Do tego to skarbnica wapnia i żelaza. Chia ma ich więcej niż mleko czy szpinak. Zawiera również potas i całkiem sporo antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki.

Dodatkowo szałwia jest niezwykle wdzięcznym dodatkiem, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, bo jej używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi.

Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru.

chia pudding

Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz.  Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *