Dania bezmięsne

Puszyste placuszki z dyni

21 września 2016

Było już ciasto, była zupa…nie było placków! A te placuszki z dynia, są wprost przepyszne. Puszyste, wyraziste, w pięknych kolorach jesieni. Do tego błyskawicznie znikają z talerzy, jeśli więc macie plackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji 😉

Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek dyniowego puree, jakie pozostaje mi po farszu do pierogów czy cieście. Nic przecież nie może się zmarnować 😉

Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej puchate placuszki, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na pianę, którą dodajcie na sam koniec robienia ciasta na placuszki.

placki-duniowe

Wybornie placuszki smakują z dżemikiem domowym lub posypane cukrem. Na ciepło i na zimno…pięknie pachną 😉

Jeśli jedzą je tylko dorośli, warto dobrze je doprawić porządnie, bo nie każdemu dziecku duża ilość przypraw typu goździki, cynamon, kardamon odpowiada.

placki-dyniowe

U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko.

Puszyste placuszki z dyni

Puszyste placuszki z dyni

Składniki

  • 250 g puree z dynii
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy na gładką masę.
  • Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron
  • Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki-dyni/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *