Dania bezmięsne

Przepis na naleśniki II

19 lutego 2016

nalesnik1

Naleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie  przypalają się na brzegach. Dla mnie  – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub owocami. Dorośli docenią bardziej wytrawne nadzienie np szpinak z ricottą, grzybowe lub mięsne.

Naleśniki z tego ciasta sprawdzą się zarówno do nadziewania na słodko jak i wytrawnie. Jeśli zamiast zwykłej wody użyjecie wody gazowanej, naleśniki wyjdą bardziej puszyste.

Ważne, aby przy smażeniu naleśników, nie ustawiać bardzo dużego płomienia, bo placki będą się nam wysuszać na brzegach, szczególnie, jeśli będziemy smażyć je na dość niewielkiej patelni.

przepis na ciasto naleśnikow

W przepisie na te naleśniki jest dodane do ciasta masło. Jeśli w cieście znajduje się tłuszcz, teoretycznie nie ma potrzeby dodawania go na patelnię. Ja jednak wolę co drugi placek posmarować patelnię odrobiną tłuszczu (olej). Dzięki temu, placki bez problemu się przewraca na drugą stronę czy zdejmuje z patelni i mają lepszy smak ( tłuszcz jest nośnikiem smaku jakby nie było 🙂

nelsniki2

Ciasto naleśnikowe przepis

Ciasto naleśnikowe przepis

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy na 5 min.
  • Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta. Mieszamy.
  • Na końcu dolewamy masło i ponownie mieszamy.
  • Odstawiamy ciasto na 20-30 min.
  • Patelnię smarujemy olejem i na gorącą patelnię wylewamy ciasto.

Notatki

Smarujemy patelnię tłuszczem co drugie smażenie placka.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/przepis-na-nalesniki-ii/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *