Dania bezmięsne

Mięciutkie placuszki na białkach

26 kwietnia 2017

Pewnie też tak macie, że po większych wypiekach (czytaj: święta, rodzinne imprezy), zostajecie z niemałą ilością białek? Można z nich upiec piegusa, ale co więcej?

Przychodzę z pomocą 😉 Te placuszki sprawdzają się w roli białkożerców idealnie. Placuszki są mięciutkie, leciutkie, idealne z cukrem pudrem, powidłami czy owocami. Z jogurtem czy serkiem homogenizowanym owocowym…. mniam, aż się rozmarzyłam 😉

Nie pochłaniają przy smażeniu kosmicznej ilości tłuszczu, przez co nie są takie ciężki jak klasyczne placki, co też jest ich zaletą. Nie trzeba do nich zbytnio udziwnionych składników. Wystarczą białka, mąka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. U nas, koniecznie z mlekiem, jak chyba wszystkie placki 😉

Z podanej ilości wychodzi porcja dla 2 osób.

Mięciutkie placuszki na białkach

Mięciutkie placuszki na białkach

Składniki

  • 4 białka
  • 2/3 szkl. mąki (u mnie krupczatka)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • dowolne dodatki do podania

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodajemy cukier, mąkę, proszek i aromat i mieszamy delikatnie łyżką.
  • Jeśli masa jest bardzo gęsta (zależy od wielkości białek), możemy dodać 1 jajko.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Odsączamy na ręczniczku papierowym.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnymi dodatkami.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mieciutkie-placuszki-bialkach/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *