Dania bezmięsne

Makaron z kalafiorowym sosem alfredo

8 września 2015

Oryginalny sos alfredo serwowany z makaronem jest dość ciężki. Tutaj jego kalafiorowa, ale równie pyszna odmiana. NIe potrzeba dużo składników, żeby zrobić niesamowicie dobry i zdrowy obiad!

Jeśli nie macie pomysłu na jaki sposób przyrządzać już kalafior, to idealne rozwiązanie. Kremowy sos, który Was zachwyci.

Makaron z kalafiorowym sosem alfredo

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • połowa dużego kalafiora
  • 0,5 szkl. bulionu lub wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 gr makaronu

Sposób przygotowania

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na wrzątek.
  • Gotujemy 10 min (lepiej sprawdzić, widelec powinien gładko wchodzić w kalafior).
  • Na maśle na małym ogniu podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek nie może nam się zrumienić, bo całość zacznie gorzknieć. Chodzi nam jedynie o nadanie masłu czosnkowego aromatu.
  • Do osobnej miski wkładamy odcedzony i ugotowany kalafior, masło z czosnkiem, wlewamy połowę płynów. Dodajemy sól i pieprz. Blendujemy.
  • W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać jak i smaku, dolewamy lub nie więcej mleka/bulionu/wody.
  • Do sosu dodajemy makaron.
  • Mieszamy.
  • Serwujemy.

Notatki

Na talerzu możemy ozdobić danie natką lub zetrzeć niewielką ilość ostrego sera.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/makaron-z-kalafiorowym-sosem-alfredo/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *