Dania bezmięsne | Fit

Bób inaczej – z czosnkiem, oliwą i koperkiem

7 lipca 2017
Jump to recipe

Nie wiem jak jadacie bób. U nas zwykle mama gotowała go w osolonej wodzie i tyle. Latami wcinaliśmy taki bób i nikomu to nie przeszkadzało. Ale polecam Wam spróbować tej wersji. Młody bób jeszcze ciepły z dużą ilością czosnku, oliwy i koperkiem. Nic skomplikowanego, nic odkrywczego, a smakuje wybornie. Może oliwa, była właśnie wymyślona do tego dania?

U nas jadamy taki bób np. na kolację lub podjadamy w ciągu dnia. Bób nawet jak wystygnie, przechodzi smakiem oliwy, czosnku i koperku. Jeśli nie lubicie smaku oliwy, można zastąpić ją masłem. Jeśli macie wcześniej ugotowany bób, a chcecie zjeść go na ciepło, wystarczy podgrzać oliwę, dorzucić do niej czosnek i wrzucić do tego bób i chwilkę dusić razem. Pamiętajcie, aby pilnować czosnku. Nie może się przypiec, bo zgorzknieje nam i oliwa i czosnek. Tutaj zdecydowanie nie polecam masła, chyba, że klarowane.

Do tego pamiętam, że rodzice gotowali bób całkiem długo. Prawda taka, że jeśli macie świeży bób, wrzucicie go na lekko osolony i posłodzony wrzątek, to wystarczy jakieś 5-7 min w zależności od preferencji. Znam takich, którym wystarczą nawet 3 min.

Możecie też taką mieszankę bobową potraktować jako wyjście do sałatki i dodać np pomidory i ogórasa. A może odważycie się na dodanie jakiś owoców  i np. rukoli?

A jak przygotowany bób smakuje Wam najbardziej? Obieracie bób przed zjedzeniem?

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *