Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

Brazylijskie kulki serowe

Po raz pierwszy próbowaliśmy je w kawiarni serwującej brazylijskie przystawki. Do kawiarni jak to w życiu bywa trafiliśmy przypadkiem. Za to pierwszy kąsek a raczej pochłonięcie całej kuleczki było na tyle obiecujące, że nie skończyliśmy tez znajomości na jednej sztuce.

Kuleczki zrobione z tapioki. To był mój pierwszy wypiek tapiokowy, ale polecam;)

Kuleczki serowe zwane również chlebowymi, idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego.

W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące.

kulki seroweWażne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan.

Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich użyjemy na wierzchu kuleczek. Możemy je obtoczyć w startym serze, wtedy na powierzchni utworzy się serowa skorupka.

Kuleczki możemy formować za pomocą łyżki. Jeśli ktoś jest perfekcjonistą, można użyć łyżki do lodów, lub toczyć kuleczki w dłoniach, które warto często zwilżać wodą.

kulki serowe3

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

Składniki

  • 280 g mąki z tapioki
  • 170 ml mleka
  • 85 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100 gr ostrego sera zółtego
  • Przyprawy (papryka, czosnek, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania

  • Mleko zagotowujemy z solą i olejem.
  • Zagotowane mleko zdejmujemy z gazu, wsypujemy mąkę.
  • Mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę.
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Po ostygnięciu dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
  • Możemy robić to ręcznie, ale prościej będzie mikserem.
  • Dodajemy ser.
  • Mieszamy.
  • Z ciasta formujemy dowolną metodą kuleczki, które kładziemy na pergamin
  • Posypujemy ulubionymi przyprawami
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  • Wstawiamy kuleczki i zmniejszamy temp. do 180 stopni.
  • Pieczemy ok 15 min, w zależności od stopnie zrumienienia jaki chcemy osiągnąć.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezglutenowe-brazylijskie-kuleczki-serowe-kulki-chlebowe-pao-de-queijo/
kulki serowe 2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

  1. Brazylijska żona mojego przyszłego szwagra robi coś takiego, muszę od niej przepis wyciągną, bo nikt nie potrafi im się oprzeć 🙂

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany