Dania bezmięsne

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

7 grudnia 2015

Brazylijskie kulki serowe

Po raz pierwszy próbowaliśmy je w kawiarni serwującej brazylijskie przystawki. Do kawiarni jak to w życiu bywa trafiliśmy przypadkiem. Za to pierwszy kąsek a raczej pochłonięcie całej kuleczki było na tyle obiecujące, że nie skończyliśmy tez znajomości na jednej sztuce.

Kuleczki zrobione z tapioki. To był mój pierwszy wypiek tapiokowy, ale polecam;)

Kuleczki serowe zwane również chlebowymi, idealnie nadadza się na spotkanie z przyjaciółmi przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego.

W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące.

kulki seroweWażne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan.

Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich użyjemy na wierzchu kuleczek. Możemy je obtoczyć w startym serze, wtedy na powierzchni utworzy się serowa skorupka.

Kuleczki możemy formować za pomocą łyżki. Jeśli ktoś jest perfekcjonistą, można użyć łyżki do lodów, lub toczyć kuleczki w dłoniach, które warto często zwilżać wodą.

kulki serowe3

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo)

Składniki

  • 280 g mąki z tapioki
  • 170 ml mleka
  • 85 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100 gr ostrego sera zółtego
  • Przyprawy (papryka, czosnek, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania

  • Mleko zagotowujemy z solą i olejem.
  • Zagotowane mleko zdejmujemy z gazu, wsypujemy mąkę.
  • Mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę.
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Po ostygnięciu dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
  • Możemy robić to ręcznie, ale prościej będzie mikserem.
  • Dodajemy ser.
  • Mieszamy.
  • Z ciasta formujemy dowolną metodą kuleczki, które kładziemy na pergamin
  • Posypujemy ulubionymi przyprawami
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  • Wstawiamy kuleczki i zmniejszamy temp. do 180 stopni.
  • Pieczemy ok 15 min, w zależności od stopnie zrumienienia jaki chcemy osiągnąć.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezglutenowe-brazylijskie-kuleczki-serowe-kulki-chlebowe-pao-de-queijo/
kulki serowe 2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Brazylijska żona mojego przyszłego szwagra robi coś takiego, muszę od niej przepis wyciągną, bo nikt nie potrafi im się oprzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *