Z drożdżami

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania

22 kwietnia 2016
Jump to recipe

chleb pszenny z oliwkami

Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie  z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone.

Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu.

Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących 😉 Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka.

chleb pszenny3

W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu to czas potrzebny na wyrastanie chleba.

Efekt za to Was zachwyci, bo chlebek wychodzi bardzo chrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak chleba.

Jeśli lubicie, górę chleba można  posypać makiem czy sezamem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *