Z drożdżami

Ciabatta

4 października 2016

Ostatnio na spacerze z panem mężem odkryłam niesamowity sklep. Mają przepyszne mieszanki przypraw do dipów czy sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo.

Co było robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty 🙂

Przy okazji przeczesywania internetu w poszukiwaniu przepisu na ciabattę, trafiłam na niesamowity blog Paula Hollywood, mistrza w pieczeniu. Na pewno wrócę tu nie raz a i Was zachęcam do odwiedzenia strony Paula.

Co ja będę tu mówić, każdy wie, jak dobra ciabatta smakuje. W sumie grzechem jest zbyt duża liczba dodatków, bo dobre pieczywo z dipem czy maczane w dobrej jakości oliwie, obroni się samo. Powiem tylko tyle, że było mało 😉

Ciasto, zgodnie z tym co pisze Paul, wychodzi baaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść i nie dosypujcie więcej mąki do niego. Jeśli to zrobicie, to ciabatta będzie pozbawiona charakterystycznego miąższu i w smaku bardziej będzie przypominać bagietkę. Po wyjęciu z keksówek (mogą być dowolne byle prostokątne foremki, ułatwiające potem formowanie bułek), będzie pewnie Was korciło do dodania mąki i zagniecenia ciasta. Nie róbcie tego, bo wytłoczycie powstałe w czasie wyrastania ciasta bąbelki powietrza.

Ciabatta

Ciabatta

Składniki

  • 500g maki pszennej + troszkę do oprószenia
  • sól
  • 10 g suchych drożdży
  • 40 ml oliwy
  • 400 ml wody
  • semolina do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Smarujemy oliwą dwie długie keksówki.
  • Do miski wrzucamy składniki - dodajemy jedynie 3/4 wody, uważając aby nie dodawać soli bezpośrednio na drożdże.
  • Mieszamy ciasto hakiem lub zagniatamy.
  • Dodajemy powoli resztę wody.
  • Ugniatamy/mieszamy jeszcze ok 5-8 min.
  • Ciasto będzie sprężyste ale dość lepkie.
  • Dzielimy ciasto na pół, rozciągamy i przekładamy je do keksówek
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2h ( u mnie ponad 2)
  • Oprószam stolnicę mąką i delikatnie wykładamy na nią nasze ciasto.
  • Delikatnie formujemy podłużne bułki, rozciągając ciasto (ja moje przecięłam dodatkowo w połowie długości)
  • Posypujemy bułki po wierzchu dodatkowo mąką.
  • Układamy na blasze na papierze do pieczenia, jeszcze delikatnie rozciągając ciasto..
  • Odstawiamy ciabattę na 10 min.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 min, aż wierzch będzie zrumieniony a popukana bułka, wyda głuchy odgłos.
  • Studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/ciabatta/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *