Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami

chleb pszenny na drożdżach Przepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji.

Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego ongiś w radiu. Przepis niestety mi zaginął, bo były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty.

Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem.

Ja do chleba dodaję jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Do takiego chlebka wystarczy samo masło, nie trzeba dodatkowych rzeczy. Mąż twierdzi, że smakuje doskonale, prawie jak pizza tylko bez sera 😉 Podejrzewam, że doskonale smakować będzie również z cebulką czy suszonymi pomidorami.

chleb pszenny domowy z oliwkami

Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka.

Myślę, że kolejny wypiek zrobię na zakwasie pszennym i zobaczymy, czy uda się w wypieku tego chleba uniknąć zupełnie drożdży.

Do pieczenia chleba wybieram oliwki zielone z tych dużych. Dostępne w większości sklepów małe oliwki, nie aromatyzują chleba jak te duże, dodatkowo jeśli jemy taki chleb, to wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek.

Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Składniki

    Dzień wcześniej
  • 300 gr mąki
  • 1/4 łyżki drożdży
  • 350 ml wody
    Ciasto
  • 125 ml wody
  • 400-500 gr mąki
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • zioła prowansalskie, oliwki

Sposób przygotowania

    Dzień wcześniej
  • Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
  • Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do wyrośnięcia.
    Ciasto
  • Przekładamy do miski zakwas z dnia poprzedniego i dodajemy wodę.
  • Dodajemy mąkę, sól i drożdże.
  • Zarabiamy ciasto Jeśli jest bardzo lepiące się, dodajemy ciut mąki. Wyrabiamy ciasto ok. 10 min.
  • Dodajemy oliwki i zioła.
  • Ciastem kilkukrotnie uderzamy mocno o stół z wysokości - chodzi o napowietrzenie.
  • Formujemy bochenek i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką, aby ciasto nam nie obeschło.
  • Chleb zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 h.
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy do środka naczynie z wodą lub spryskujemy piekarnik w środku w celu wytworzenia pary wodnej.
  • Wkładamy chleb i pieczemy 15 min.
  • Po tym czasie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze koło 30-40 min - do zrumienienia.
  • Po uderzeniu palcem w bochenek, powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany