Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski

chleb górski z płatkami

Chleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie.

Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje.

Porcja składników na 1 bochenek, pieczony w keksówce.

Ziarenka w chlebie są wyraźnie wyczuwalne, a sam chlebek długo pozostaje świeży.

Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski w garnku

Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski w garnku

Składniki

  • 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową)
  • 1,5 szkl płatków owsianych górskich
  • 5 dag drożdży
  • po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni.
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 500 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  • Rozcieramy w misce drożdże z cukrem.
  • Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min.
  • W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona.
  • Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę.
  • Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne)
  • Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia.
  • Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
  • Pieczemy 15 min, po tym czasie skręcamy temperaturę do 220 stopni.
  • Pieczemy kolejne 15 min.
  • Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30-40 w temp 190 stopni.
  • wyjmujemy, studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-z-platkami-owsianymi-gorski/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany