Z drożdżami

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy na drożdżach, pieczony w garnku

5 października 2015
Jump to recipe

chleb pszenno-żytni

Pyszny chleb, który długo pozostaje świeży. U mnie w wersji klasycznej dla nas, czyli z kminkiem 😉 Idealny będzie z oliwkami, suszonymi pomidorami, cebulką czy czarnuszką.

Ja piekłam go w garnku żeliwnym ale możecie upiec w zwykłej blaszce.

Chleb na drożdżach, a więc osoby bojące się zakwasu, mogą tym razem odetchnąć.

Jeśli nie macie mąki orkiszowej, możecie zastąpić ją dowolną inną jasną mąką (żytnią, owsianą).

Co jeszcze dodać aby przekonać Was do spróbowania tego prostego przepisu na chleb? Nie wymaga strasznie dłuuugiego wyrastania. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Ciężko poczekać, aż chleb ostygnie.

chleb na drożdżachA to jak nie mogliśmy doczekać się ostygnięcia chleba widać na tym zdjęciu. Gorący chleb nie daje się łatwo kroić 🙁

Zaczynamy!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *