Z drożdżami

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy na drożdżach, pieczony w garnku

5 października 2015

chleb pszenno-żytni

Pyszny chleb, który długo pozostaje świeży. U mnie w wersji klasycznej dla nas, czyli z kminkiem 😉 Idealny będzie z oliwkami, suszonymi pomidorami, cebulką czy czarnuszką.

Ja piekłam go w garnku żeliwnym ale możecie upiec w zwykłej blaszce.

Chleb na drożdżach, a więc osoby bojące się zakwasu, mogą tym razem odetchnąć.

Jeśli nie macie mąki orkiszowej, możecie zastąpić ją dowolną inną jasną mąką (żytnią, owsianą).

Co jeszcze dodać aby przekonać Was do spróbowania tego prostego przepisu na chleb? Nie wymaga strasznie dłuuugiego wyrastania. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Ciężko poczekać, aż chleb ostygnie.

chleb na drożdżachA to jak nie mogliśmy doczekać się ostygnięcia chleba widać na tym zdjęciu. Gorący chleb nie daje się łatwo kroić 🙁

Zaczynamy!

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy na drożdżach, pieczony w garnku

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy na drożdżach, pieczony w garnku

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 125 gr mąki żytniej jasnej
  • 125 gr mąki orkiszowej jasnej
  • czarnuszka, kminek, oliwki, pomidory - opcjonalnie
  • Czarnuszka, sezam, płatki owsiane, otręby - do posypania

Sposób przygotowania

  • Delikatnie podgrzewamy 1/2 szkl. wody.
  • Ma być ciepła ale nie gorąca.
  • Drożdże rozkruszamy do wody.
  • Posypujemy cukrem. Nie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 min.
  • Zaczyn przelewamy do dużej miski, dodajemy całą wodę, sól, 250 g mąki.
  • Mieszamy i pozostawiamy przykryte ciasto ściereczką na ok 30 min.
  • Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę oraz dodatki i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto będzie trochę kleić się do rąk, nie może być zbyt zbite.
  • Garnek i pokrywkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami.
  • Ciasto przekładamy do garnka, wierzch smarujemy wodą i posypujemy dowolnymi dodatkami.
  • Na wierzchu robimy nacięcie w kształcie krzyża, aby odgazować chleb.
  • Pozostawiamy w garnku do wyrośnięcia na ok 1h.
  • Przykryty garnek wstawiamy do piekarnika na 10 min w temp 220 stopni.
  • Temp. zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb kolejne 10 min.
  • Potem zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy chleb ok 40 min.
  • Na ostatnie 10 min zdejmujemy pokrywkę garnka.

Notatki

Chleb wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.

http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenno-zytnio-orkiszowy-na-drozdzach-pieczony-w-garnku/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *