Na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

12 listopada 2015

chleb żytni

Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 100% żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Przerobiłam ostatnio naprawdę wiele przepisów na chleby żytnie raczej z mniejszym powodzeniem.

Co tam, asekurowałam się piekąc zwykle dwa chleby, jeden żytni, drugi inny, żeby w razie czego, mieć jeden dobry chleb 😉

Ale nadszedł sukces i oto powstał chleb żytni doskonały.

Po czym poznać chleb żytni? Po ciemnej, lekko twardawej skórce. Chleb żytni zdecydowanie dłużej pozostaje również świeży niż ten pszenny. Jest lekko wilgotny i w smaku nieco inny.

Do plusów przepisu należy zaliczyć prostotę wykonania. Robiłam go już kilka razy i wychodził za każdym razem, dodatkowo nie ma przy nim dużo pracy i żmudnego wyrabiania ciasta.

Chleb ten potrzebuje za to czasu na wyrastanie. Możemy czekać nawet 8h aż porządnie nam wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość. Wszystko uzależnione jest od mocy zakwasu jak i temperatury otoczenia.

Przepis znaleziony na doskonałym blogu Sylwii Tutaj. Ja użyłam metody szybkiej .

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Składniki

  • 275 g zakwasu żytniego
  • 500g mąki żytniej chlebowej
  • 400ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna do posypania
  • otręby i tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

  • Składniki chleba wrzucamy do miski i mieszamy łyżką ( u mnie mieszał mąż)
  • Ciasto wychodzi gęste, ale bez problemu da się mieszać łyżką.
  • Jeśli wychodzi za gęste, dolewamy ciut wody.
  • Określiłabym konsystencję jako ciut gęstszą od gęstej śmietany.
  • Foremkę na ciasto smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i wykładamy ciasto.
  • Wierzch ciasta wygładzamy mokrą łyżką.
  • Posypujemy ziarenkami i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Ja stawiam blaszkę w okolicy kaloryfera.
  • Czekamy aż ciasto podwoi objętość.
  • Delikatnie cechujemy chleb (nacinamy lub nakłuwamy)
  • Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wstawiamy naczynie z wodą.
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy chleb.
  • Pieczemy ok 15 min.
  • Zmniejszamy temperaturę do 210 stopnii i pieczemy ok 40-45 min.
  • Studzimy na kratce
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-zytni-na-zakwasie/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *