Chleby i bułki | Z drożdżami

Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach

14 marca 2016
Jump to recipe

chleb4 Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co dla dziecka jest dość kłopotliwą sprawą.

Teraz kminek uwielbiamy i bez kminku nie wyobrażam sobie dobrego chleba.

Przepis na chleb pszenno-żytni kminkowy pochodzi ze strony ww.mojewypieki.com . To jak dla mnie, sprawdzone źródło pysznych przepisów. Tym razem padło na ten właśnie chleb.

Ja delikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej.

Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne dni i nie kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.

chleb2

Jeśli nie lubicie kminku, po prostu go pomińcie.  Dodatek razowej mąki pszennej delikatnie łamie biały kolor miąższu.

Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków.

Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *