Jesień i zima to zdecydowanie okres, kiedy jem sporo zup. To właśnie po długim spacerze, one najlepiej rozgrzewają i od razu sycą.
Dzisiaj zupa serowa, z serków topionych. Jeszcze za dziecka gdzieś podpatrzona i swego czasu często wykonywana. Dzisiaj w nowej odsłonie z pulpecikami z mięsa mielonego. Jaki rodzaj mięska wybierzecie, zależy od Was. Mięso drobiowe da delikatniejszy smak, jeśli wybierzecie wołowo wieprzowe, pulpeciki będą cięższe.
Zupa z gatunku tych treściwych, wystarczy za dwudaniowy obiad.
Pulpeciki można wrzucić bezpośrednio do zupy i gotować – tutaj znów otrzymamy pulpeciki delikatniejsze, albo podsmażyć na patelni i potem przełożyć do zupy.
Zapraszam, jest prosta i szybka do wykonania. Jeśli boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Uwagi
Polecam w szczególności serki pieczarkowe. Jeśli pulpeciki nie kleją się, dosypujemy bułki tartej.
Składniki
- 1,5 l bulionu
- 3 serki topione
- 250 gr mięsa mielonego
- namoczona połówka kajzerki
- 1 jajko
- mała cebulka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- natka
Instrukcje
- Bulion podgrzewamy.
- Serki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu.
- Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą
Pulpety
- Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle.
- Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa.
- Dodajemy jajko, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Podsmażamy pulpeciki delikatnie* możemy pominąć i wrzucamy do zupy.
- gotujemy ok 15 min.
- Podajemy z natką