Zupy krem to jedne z moich ulubionych zup, niezależnie z jakich warzyw je zrobimy. Są bardzo sycące i do zrobienia w niedługim czasie.
Zupę krem z marchewki robiłam po raz pierwszy i nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać. Czy słodyczy ugotowanej marchewki, czy raczej czegoś innego.
Zupa łączy w sobie ostry smak z przypraw ze słodkością marchewki. Ma delikatnie orientalną nutę. Mogę ją polecić wszystkim z czystym sumieniem. Z wyglądu i konsystencji przypomina zupę dyniową. Jeśli więc lubisz zupę krem z dyni, spróbuj koniecznie kremu z marchewki.
Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka.
Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika.
Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.
Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków, zupa jest bardzo gęsta. Jeśli nie mamy mleczka kokosowego, możemy zastąpić go śmietaną.
Składniki
- 5 sporych marchewek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1-1,5 l bulionu w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać
- szczypta curry/papryki
- grzanki
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy.
- Cebulę obieramy i dowolnie kroimy. Wrzucamy na gorące masło.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy obrany i posiekany czosnek i imbir.
- Dusimy razem kilka minut.
- W tym czasie marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
- Dorzucamy marchewkę do cebuli.
- Dusimy ok 10 min i zalewamy bulionem.
- Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
- Gotujemy do miękkości ok 20-25 min.
- Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe.
- Blendujemy na krem.
- Podajemy z grzankami.
Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam tej zupy. Myślałam, że będzie obrzydliwa! A tu takie zaskoczenie 🙂