Dzisiaj mnie naszło na coś mięsnego, ale nie byle jakiego. Padło na zupę gulaszową. Bo taka zupa, zastąpi Wam spokojnie cały obiad, szczególnie jak sypniecie do niej np. kaszy czy łazanek. U mnie, zupa jednak w wersji podstawowej a i tak świetnie sycąca i rozgrzewająca.
Lubicie takie gęste zupy? Ja uwielbiam, szczególnie jesienią i zimą. Wtedy odpada mi robienie drugiego dania, bo spokojnie taką zupą się najadamy. A w zupce naprawdę same rarytasy – mięsko, możecie sami wybrać czy to będzie tylko wołowina, czy może dorzucicie wieprzowinę? Wiem, że niektórzy nie lubią wołowiny, więc oryginalne mięso wołowe, można zastąpić również wieprzowiną. Zupę możecie zrobić łagodną, lub też ostro jeżdżącą po podniebieniu 😉 Uwaga, w takim wariancie polecam serwować ją z jakimś dodatkiem np. pieczywem.
Co tu jeszcze znajdziemy? Ano pomidory, ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, ale świetnie nada się również pulpa pomidorowa. Papryka, może być i czerwona albo dla urozmaicenia barw, po kawałku papryk w kilku kolorach.
Jeśli lubisz aby zupa była bardzo zawiesista, możesz zagęścić ją mąką pod koniec gotowania.
Składniki
- 0,5 kg mięsa ( u mnie szynka wp)
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ziemniaki
- 1,5 l bulionu
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz, papryka ostra, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
Instrukcje
- Masło wrzucamy rozpuszczamy, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę.
- Cebulę szklimy.
- Mięso kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.
- Jak mięso się zarumieni, dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i warzywa pokrojone w plastry.
- Zupę gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok 45 min.
- Dodajemy pomidory, pokrojoną paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gotujemy jeszcze ok 20-30 min.
- Jeśli lubimy gęstą zupę, dodajemy rozrobione z wodą 2 łyżki mąki, na 10 min przed końcem duszenia