Zupa czosnkowa może niektórych już z nazwy przyprawiać o ból głowy. A do tego kminek? Spróbujcie, nie będziecie żałować.
Smak czosnku nie jest tak wyczuwalny, a jedynie podkręca smak zupy. Dzięki dodatkowi ziemniaków, jest ona kremowa i łatwo się nią szybko nasycić. Do tego obowiązkowa pozycja w postaci grzanek.
Zupka idealnie rozgrzewa i dzięki zawartości czosnku, wspomaga naszą odporność jesienną porą.
Składniki
- 1,5 l bulionu
- 4 niewielkie ziemniaki
- 15 ząbków polskiego czosnku
- 1 łyżka kalowanego masła
- szczypta kminku
- 4 kromki bagietki/bułki
- 1 łyżka startego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
Instrukcje
- Czosnek obieramy i siekamy.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Na gorące masło wrzucamy czosnek.
- Mieszamy, uważając, aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje.
- Do masła i czosnku dodajemy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków.
- Dodajemy kminek i jeszcze gotujemy 5 min.
- Zupę blendujemy.
- Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Na rozgrzaną oliwę położyć bułkę i zrumienić.
- Podawać zupę z grzankami, posypaną startym serem
© 2024 MieszamWGarnku