Ten przepis to wspomnienie po wizycie w Karczmie Łemkowskiej, z której to recenzję zamieściłam TU. Zupa nam tak smakowała, że chciałam ją powtórzyć w domu. Niby to kapuśniak, ale jednak nie.
Warianka robiona jest na kwasie z kapusty kiszonej a nie samej kapuście. Kwas z kapusty nazywany jest warem, stąd nazwa potrawy. Spotkałam się z odmianą galicyjską warianki i tam gotowana jest na burakach.
Zupa jest dość ostra w smaku, ale mu lubimy takie ostre smaki, więc dodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę.
Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto. W karczmie jedliśmy w zupie pierogi z mięsem, ale tutaj dałam polecane ziemniaki w mundurkach jak i skwarki. Skwarki możecie zastąpić łyżką oleju lnianego. Zupa jest aromatyczna i zawiera czosnek i kminek, czyli to co lubimy, musiała zatem nam smakować 😉 Jeśli nie odpowiada Wam aż tak mdły kolor zupy, to zmniejszcie ilość mąki o połowę.
We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała w garnku kapusta kiszona, jednak w niewielkiej ilość – po prostu dla smaku. W przepisach też nie ma mowy o wędzonym żeberku, ale ja lubię konkretne zupy, więc u mnie zupa na wywarze z żeberka wędzonego, chociaż zastrzegam, że nigdzie w przepisach tego żeberka nie znajdziecie i to czysty mój wymysł, za to dający dobry efekt;)
Warto również poczytać o tym, kim byli i są Łemkowie oraz jaka była historia tej grupy etnicznej na ziemiach Polski. Więcej o Łemkach przeczytacie w Wikipedii.
Zostaje mi zaprosić na zupę 😉
Uwagi
Jeśli nie lubicie skwarek, można je zastąpić olejem lnianym
Składniki
- 300 ml kwasu z kapusty kiszonej
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml wody
- łyżeczka kminku
- 2+1 ząbki czosnku
- garść kapusty kiszonej
- skwarki
- wędzone żeberko
- 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu
Instrukcje
- Do kwasu dolewamy 200 ml wody, dokładamy żeberko i gotujemy ok 30 min.
- Dodajemy przyprawy i 2 ząbki czosnku.
- Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
- W tym czasie w osobnym garnku gotujemy do miękkości ziemniaki w mundurkach.
- W 100 ml wody rozrabiamy 2 łyżki mąki i dodajemy do zupy.
- Wyciskamy ząbek czosnku i jeszcze gotujemy.
- Na patelni robimy skwarki.
- Zupę podajemy z pokrojonymi ziemniakami w mundurkach i skwarkami