Uwielbiamy kapuśniak. Świetnie rozgrzewa w zimne dni i ma niepowtarzalny kwaskowy smak. Do tego lubię też zapach gotującej się kiszonej kapusty. Kojarzy mi się zawsze ze Świętami.
Jest sycący, bogaty w kapustę, kiełbasę, boczek czy ziemniaki. Jeśli szukacie pomysłu na pożywną zupę, kapuśniak w tej roli sprawdzi się doskonale.
Składniki
- 0,3 kg kiszonej kapusty
- 2 l bulionu (najlepiej bulion mięsny)
- 500 ml+500 ml wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- zabek czosnku
- 300 gr kiełbasy i boczku (łącznie)
- ziele angielskie, listki laurowe
Instrukcje
- Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, to ją przepłukujemy.
- Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą - 500 ml, dodajemy kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Gotujemy.
- W drugim garnku nastawiamy 500 ml wody, na gotującą się wodę wrzucamy starte na tarce marchew, seler i pietruszkę.
- Gotujemy ok 15 min.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w paski lub kostkę.
- Są dwie szkoły, możemy całość podsmażyć, lub wrzucić prosto do jarzynowego wywaru.
- Do jarzyn dodajemy kapustę wraz z wodą w której się gotowała oraz bulion.
- Zagotowujemy.
- Dodajemy majeranek oraz przeciśnięty czosnek.
© 2024 MieszamWGarnku