Garus to danie rodem z woj. świętokrzyskiego. Mój tata, z Ostrowca Świętokrzyskiego, często wspominał to danie, które jadał jako dziecko. Zawsze mnie intrygowało to dziwne połączenie owoców, cebuli, ziemniaków i śmietany.
Zupę tą, bo garus to zupa 😉 jadło się zrobioną z różnych owoców, w zależności od tego, co babcia miała pod ręką. I tak mogły być to jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie.
Obecnie zupa ta funkcjonuje w naszym domu tylko w wersji zupnej z makaronem, bez wkładki ziemniaczanej 😉 Ale wróćmy do wspomnień taty…
Składniki
Zupa
- ok. 1 kg dowolnych owoców
- 1/2 szkl. śmietany
- 1/2 szkl. cukru
0,5 kg ziemniaków
- 1 niewielka cebulka
- 1 łyżka masła
- koperek do przybrania
Instrukcje
- Z owoców i cukru gotujemy kompot, który zaciągamy śmietaną
- Gotujemy ziemniaki.
- Cebulkę kroimy w kostkę i złocimy na maśle.
- Podajemy zupę w miseczce a ziemniaki na dodatkowym talerzu posypane koperkiem
© 2024 MieszamWGarnku