Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania?
Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób 😉
Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło.
Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg.
Składniki
- 4 jabłka
- 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4-1/2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z całej cytryny
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
- Dodajemy masło, blendujemy.
© 2024 MieszamWGarnku