Macie w lato tak, że nie chce Wam się robić obiadu, bo za gorąco? Ten pyszny sos z bazylii, rozwiąże Wasze problemy. Sos do sałatek, makaronu. Jego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią.
Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę. W wersji makaronowej można dodać inne pyszności, chociaż do makaronu ten sos plus parmezan zrobi nam doskonały, szybki obiad na lato.
Nie potrzeba do sosu wielu składników. Wystarczy oliwa, czosnek, bazylia, sól i pieprz do tego blender i masz pyszny sos.
Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce 1-2 tyg. Jeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki.
Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto.
Dzień dobry!
Można prosić o proporcje składników tego sosu.
Pozdrawiam
Będzie ciężko, bo robię na oko i na potrzebną konsystencję. Pi razy oko pęczek bazylii (mają różną wielkość), 1/2 szkl. oliwy, 2-3 ząbki czosnku + przyprawy.